SÜNEN EBU DAVUD

Bablar    Konular    Numaralar  

TERECCÜL BAHSİ

<< 4159 >>

NUMARALI HADİS-İ ŞERİF:

 

حَدَّثَنَا مُسَدَّدٌ حَدَّثَنَا يَحْيَى عَنْ هِشَامِ بْنِ حَسَّانَ عَنْ الْحَسَنِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مُغَفَّلٍ قَالَ نَهَى رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ التَّرَجُّلِ إِلَّا غِبًّا

 

Abdullah b. Muğaffel şöyle demiştir:

 

Rasûlullah (s.a.v.) (sık sık) saç taramayı nehyyetti ancak gün aşırı olanı müstesna.

 

 

İzah:

Tirmizî, Libâs; Nesaî, Zînet: Ahmed b. Hanbel. IV-84.

 

"Gün aşın" diye tercüme ettiğimiz (ğıbben) kelimesinin mânâsı konusunda değişik şeyler söy­lenmiştir. Nihâye'de bu kelimenin. "Günler sonra ziyarete gelme': mana­sında olduğu ifâde edilir. Hasen: "Haftada bir defa taranma" olduğunu söyler. Ahmed b. Hanbel ise, "Gün aşırı taranmak" der. Bazı alimler de: "Ara sıra taranmak" mânâsına geldiğini belirtirler. Bunlardan en meşhur mânâ tercemede verdiğimiz mânâdır.

 

Hangi mânâ olursa olsun, hâdis-i şerif çok sık taranmanın doğru olma­dığına delâlet etmektedir. Herhalde bu nehyden maksat, vehim dere­cesinde süslenme üzerine düşmemek, dünyaya haddinden fazla değer ver­memektir. Yoksa temizlenmemeyi veya düzensizliliği teşvik değildir. Çünkü dinimiz temizliğe ve düzene son derece önem veren bir dindir. An­cak, temiz olacağım veya yakışıklı görüneceğim diye hastalık derecesin­de süs düşkünlüğü de elbette doğru değildir. Nitekim Hz. Nebi (s.a.v.)'de saçına yağ sürer, sakallarını tarardı.

 

Nesaî'nin Ebû Katâde'den rivayet ettiği bir haber ise her gün taran­manın meşruiyetine delâlet etmektedir. Anılan haberlerde ifâde edildiği­ne göre Ebû Katâde'nin kâküiü vardı. Rasûlullah (s.a.v.) kendisine, saçına iyi bakmasını ve onu her gün taramasını emretti. Aynı haberin Muvatta'daki nakline göre, Ebû Katâde saçlarının günde iki defa tarardı.

 

4163 numarada gelecek olan hadiste de Resûlullah (s.a.v.) saçlara iyi ba­kılmasını emretmektedir.

 

Bu hadisler gösteriyor ki; saçı temiz ve düzenli tutmak Hz. Nebi'in emridir. O halde, üzerinde durduğumuz hadisteki nehyi zahirine hamletmemek icâbeder.

 

Munzirî 4163 numarada gelecek olan hadisle, bu üzerinde durduğu­muz hadisin birbirleri ile çelişkili göründüğüne işaret ettikten sonra, bu hadislerin arasını telif için şunları söyler.: "Her gün taranmayı nehyeden hadisin, çok sık saç tarayarak, bir hastalık veya soğuktan zarar görülecek hale düşülmesine hamledihnesi muhtemeldir. Ayrıca, Ebu Katâde'nin günde iki defa saçlarını yağlaması üzerine, bunun gerekli bir iş zannedil­mesini önlemek ve bu konudaki sünnetin gün aşın olduğunu beyân için irâd edilmiş olması da mümkündür."

 

Münavî de sık sık saç taramanın nehyediliş hikmetini bu davranışın Acemlerin ve dünya ehlinin âdeti oluşuna bağlar.

 

Konuyu özetlersek diyebiliriz ki, müslüman temiz ve düzenli olmalı, kılık ve kıyafetine dikkat etmelidir. Ancak, düzenli olma gayreti ile ifra­ta sapmamalı, bu işi hastalık derecesine getirmemelidir.